Manipular un salmó en circumstàncies sospitoses

GERMÀ CAPDEVILA …………….

Constitvcions_capitols_y_actes_de_cort_fetas_y_atorgats_per_la_SCR_magestat_del_rey_nostre_senyor_don_Carlos_IIJ_rey_de_Castella_de_Arag_comte_de_Barcelona_c_en_la_Cort_celebr_als_cathalans_en_la_ciutat_de_Barcelona_en_la_Casa_de_la_Deputaci

«Les Constitucions Catalanes haurien de recuperar-se en una Catalunya independent, per mostrar al món una tradició política i jurídica secular anterior fins i tot a la britànica»

A la Gran Bretanya és il·legal “manipular un salmó en circumstàncies sospitoses”, segons estableix textualment una llei. L’ordenament jurídic britànic és una acumulació voluminosa de més de set segles ininterromputs, a partir de la carta magna signada a contracor pel rei Joan sense Terra.

Per això existeix una comissió oficial, l’única missió de la qual és examinar la legislació per depurar i eliminar lleis que ja han perdut la seva utilitat. Una norma del segle XIV, per exemple, declara que tota balena o esturió trobat a les costes britànica automàticament passa a ser propietat de la Corona. El 2004, la reina va declinar fer-se amb un esturió capturat a la badia de Swansea, que va anar a parar al Museu d’Història Natural. Altres lleis curioses declaren il·legal parar un taxi al carrer si hom té la pesta negra, o disparar un canó a menys de 300 metres d’una casa habitada. També és delicte muntar un cavall en estat d’ebrietat i des de 1313 és punible entrar al Parlament amb armadura.

Catalunya pot exhibir una tradició jurídica i legislativa fins i tot més antiga que la britànica, a partir de les normes emanades de les Assemblees de Pau i Treva i el sistema paccionat que se’n va derivar, amb l’avantatge addicional que aquí les lleis es compilaven en Constitucions ben ordenades. Igual que en el cas britànic, hi ha Constitucions Catalanes que ja no tendria sentit aplicar, però alhora hi ha lleis fonamentals que la futura República Catalana hauria de recuperar per mostrar al món que la nostra vocació democràtica és de les més antigues i arrelades del continent.

Si d’aquí en avant, per algun empleiat publich fos fet dany ó perjudici á quelcun ciutadà de Catalunya será immediatament reparat ordena una llei emanada de les Corts celebrades a Montsó el 1289. La propietat privada quedava protegida a Catalunya per les Corts de Barcelona de 1283: “Ni el Rei ni els seus Oficials poden despullar á algú de quelcuna cosa que posseeixi sense coneixement de causa i ferma sentencia donada“. Moltes dècades abans de la Carta Magna anglesa, les Assemblees de Pau i Treva havien establert que “la llar catalana és inviolable”. 

Fóra bo que el sistema jurídic de la nova República restablís la vigència de les Constitucions Catalanes, truncades per la conquesta borbònica. Demostraríem al món que no som un país nou, sinó que tornem a ocupar el lloc que ens correspon entre les nacions europees. Com en el cas britànic, ja establirem una comissió per depurar les Constitucions que ja ho són aplicables, però exhibiríem amb orgull un sistema legal mil·lenari.

naciodigital.cat 17/12/2015

Deixa-hi una resposta

*

captcha *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada