25 DE MAIG DE 1285 – ANIVERSARI MATANÇA D’ELNA

Quan:
22 Maig 2016 @ 12:00 am – 1:00 am
2016-05-22T00:00:00+00:00
2016-05-22T01:00:00+00:00
25 DE MAIG DE 1285 - ANIVERSARI MATANÇA D'ELNA

Incendi de la catedral de santa Eulàlia d’Elna, que produi una matança per part de l’exèrcit croat, per a continuació cremar la vila.

Varen prendre la vila i van matar tots els homes i forçaren totes les dones que hi havia fins i tot sobre l’altar. Els francesos enderrocaren totes les cases, no hi quedà gairebé una pedra sobre l’altra, despullaren les esglésies i hi calaren foc, i cremaren tota la vila i després la deixaren estar. Partiren d’aquí tots junts amb gran goig i alegria »
— Làpida erigida a lentrada del claustre

 

El Papa Martí IV, que havia succeït Climent IV va declarar al rei Pere el Gran privat dels seus regnes a causa de la intervenció catalana a Sicília arran de les Vespres Sicilianes, i donà la investidura com a rei d’Aragó, rei de València i Comte de Barcelona el 27 d’agost de 1283 a Carles I d’Anjou, segon fill del rei Felip III de França, sent coronat el 27 de febrer de 1284 a París.

Durant l’hivern de 1283, les tropes franceses ja havien pres la vall d’Aran i havien intentar una invasió entrant pel Regne de Navarra travessant el Regne d’Aragó, però foren rebutjades i Albarrasí, que donava suport al Regne de França va ser conquerit i incorporat a la Corona d’Aragó.

Pere el Gran volia la col·laboració de Jaume II de Mallorca per establir la línia de defensa als castells del Rosselló i la Cerdanya, i amb aquest fi el va retenir al seu palau de Perpinyà, però va escapar i unir-se als croats, amb el que Pere va haver de canviar la tàctica i establir-la als Pirineus, especialment al pas natural del Coll de Panissars, mentre les tropes croades arribaven a Perpinyà procedents de Narbona a principis de maig i un estol de 100 naus es preparava a Cotlliure.[1]
La Batalla

L’exèrcit croat va sortir de Perpinyà el 13 de maig[2] en direcció als Pirineus, quan es va trobar una forta oposició a Elna, que va demanar socors a Pere el Gran, qui va enviar a Ramon d’Urtx amb trenta cavallers, però van marxar en veure la desunió dels vilatans i copsar que no es deixaven aconsellar.

La població del Rosselló que s’havia congregat a la ciutat va lluitar amb força contra els croats, i finalment es va refugiar a la catedral de santa Eulàlia, que fou cremada, produint una matança per part de l’exèrcit croat,[3] per a continuació cremar la vila.

====================================================================

 

Benvolguts companys i compatriotes,

Enguany els actes del DIA DE LA MEMÒRIA ambla col·laboració de Mossèn Oriol, arxipreste d’Elna i de l’ajuntament, tindran lloc a Elna al matí a la catedral per recordar la massacre de la població el 1285 per les tropes francopapistes de Felip l’Atrevit, i a la tarda a la Maternitat, que va ser recentment classificada com a monument històric i en part renovada.

 

Cada any ens honora la presència i participació dels membres del prestigiós IPECC, Institut de Projecció de la Cultura Catalana, d’ençà del compromís del seu fundador i president, Enric Garriga Trullols, de sostenir a i promoure la catalanitat a les terres del Nord.

 

Més enllà del record dels patiments soferts tant per la població martiritzada al segle XIII per les tropes francopapistes, com per les víctimes al nostre país de la barbàrie del segle XX, emmarquem els actes dins la reapropiació de la memòria històrica.

 

Som fruit d’un passat que ignorem perquè els conqueridors procuren que no coneguem la nostra història, però com deia Albert Schweitzer: “ Per la veritat no hi ha hora; s’imposa a cada moment i més encara quan sembla inoportuna”.

A les generacions de la Catalunya del Nord que parlaven català se’ls ensenyava que el “Rosselló s’havia donat a França”, que s’havia entregat de tot cor als conqueridors, amagant així tant els múltiples intents de conquesta francesa d’ençà del segle XIII com l’heroica resistència secular del nostre poble a les ocupacions i destruccions.

Al segle XXI res no canvia i fins i tot empitjora; no n’hi ha prou amb “rentatge de cervell” escolar i universitari: cal a més divertir, i aprofitar els lleures per perpetuar els genocidis. El responsable del “Servei Educatiu del patrimoni” de l’ajuntament de Perpinyà va organitzar al Castellet, Casa Pairal dels Catalans, en el marc oficial de les Diades Europees del patrimoni els 15 i 16  de setembre del 2012, un joc titulat en francès: “Reconstitució de la campanya militar de Philippe le Hardi”. A continuació es podia llegir: “Per la primera vegada a Perpinyà veniu a jugar amb familiars de 7 a 97 anys; Com Philippe le Hardi organitzeu una “creuada” i cap a Catalunya”; Si teniu sort, us apoderareu potser de Perpinyà, després d’Elna i de Girona…endavant les atxes!”

És com si a Sarajevo s’organitzés un joc per tal d’incitar fins i tot els mainatges a reproduir la destrucció de Sarajevo i la matança de la població, o si a Auschwitz els serveis culturals organitzessin la massacre de la població! Avui en dia Philippe le Hardi seria jutjat com a criminal de guerra pel Tribunal Internacional de Justícia i els qui en farien l’apologia serien processats i condemnats.

En el marc del “Dia de la Memòria” a Elna us convidem a participar enguany als actes de commemoració de la massacre per tal d’evidenciar la solidaritat de tots els Països Catalans enfront d’atacs ignominiosos que justifiquen el dret de conquista i la colonització. Amb la memòria salvem la dignitat de la nostra nació. Demostrem la nostra capacitat de mobilització.

En nom de la Comissió Organitzadora

Daniela Grau Elna (12.05.2013)

Deixa-hi una resposta

*

captcha *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada