Ago
13
Dj
13-08-1714 BATALLA DE TALAMANCA
Ago 13 tot el dia
13-08-1843 – REVOLTA DE LA JAMANCIA
Ago 13 tot el dia
JAMANCIA
La Jamància (del romaní jamar, menjar) fou una revolta republicana i progressista que tingué lloc a Barcelona entre l’agost i el novembre de 1843, contra el general Espartero. El nom al·ludia despectivament als membres dels batallons de voluntaris (batallons de la Brusa) que probablement s’hi havien apuntat per menjar de franc i cobrar els cinc rals diaris de paga. Fou la darrera de les Bullangues produïdes a Barcelona entre el 1836 al 1843.
La revolta va començar el 13 d’agost i anava adreçada contra Espartero. Després, però, es girà contra el govern de Madrid, i la Junta Revolucionària va fer una crida a convocar les Corts. Això provocaria una insurrecció centralista que acabà amb una intervenció militar que comportà el bombardeig de la ciutat des del castell de Montjuïc i des de la Ciutadella, dirigit pel general Prim i centrat contra les drassanes i les muralles, el qual obligà la Junta Revolucionària a capitular davant el nou capità general, Laureano Sanz, el 19 de novembre.

La Jamància representà el primer aixecament nítidament popular contra l’estat liberal a Espanya. La rendició comportà la submissió definitiva de Barcelona al govern espanyol i la fi d’una oposició organitzada a la centralització endegada pel Partit Moderat.
Ago
26
Dc
26 D’AGOST – VIe ANIVERSARI DE LA MORT DEL PRESIDENT BARRERA
Ago 26 tot el dia
Ago
30
Dg
30-08-1957 – ASSASINAT DE JOSEP LLUÍS FACERIES @ Passeig Verdum / Urrutia Barcelona
Ago 30 tot el dia
30-08-1957 - ASSASINAT DE JOSEP LLUÍS FACERIES @ Passeig Verdum / Urrutia Barcelona

En record de Josep Lluís Facerias

Va néixer Josep Lluís Facerias  l’any 1920 en una llar anarco-sindicalista, d’una nació amant de la llibertat, no és d’estranyar que en una època de lluita obrera contra la opressió i per la llibertat i la dignitat, aquesta arrelés tan fort a casa nostra. L’anhel de justícia i llibertat ens ha acompanyat des dels nostres inicis.

Als setze anys ja era afiliat a la CNT i a les Joventuts Llibertàries, ho duia dintre. S’allistà ben jove per lluitar en aquella guerra contra Catalunya, a la Columna Ascaso. Feu tota la guerra al front d’Aragó, fins que seria pres l’any 1939, amb l’exèrcit republicà ja en retirada. Empresonat en varis dels “inexistents” camps de concentració franquistes, després, com la majoria dels presoners republicans de la seva edat, hagué de fer el servei militar obligatori en aquell exèrcit contra el que havia lluitat tres anys.  Tornà a ser un home lliure l’any 1945

Amb 25 anys, havia fet una guerra, sofert el captiveri dels vencedors, i la humiliació de servir a aquells que havia combatut. Per si això no fos prou la seva companya, i la seva filla de mesos havien “desaparegut” en l’èxode de civils fugint de la ocupació de l’exèrcit feixista. A molts civils els feren “desaparèixer” en aquells temps, s’havien quedat sense pàtria, sense res, la seva existència es tornà incomoda. I el que molesta tendeix a desaparèixer, no falten ajudes per fer-ho.

Vint i cinc anys i tota una vida darrera. Evidentment tornà a la militància sindical i continuà la resistència des de la clandestinitat, a les Joventuts Llibertàries de Catalunya, tornant a publicar “Ruta”, el seu diari portaveu. Com podeu suposar acabà a la Model, i al sortir ja no veia altre camí que la lluita armada.

Va néixer la Partida de Maquis de Facerias. S’especialitzà en cops de mà per aconseguir diners per la causa, i per a les famílies  dels presos de la lluita. Hi va destacar, se li donava bé, primer la Hispano-Olivetti, l’any 47, amb un botí de tres milions i mig de pessetes de la època, que repartí entre els que les necessitaven.

Va arribar a col·locar un artefacte explosiu sota la tribuna d’autoritats durant la desfilada de la victòria de l’any 1950, els soldats ja desfilaven quant encara no l’havien acabat de desactivar. No és de estranyar que durant la vaga del 1951, la dels tramvies per entendre’ns, deia que no és d’estranyar que apareguessin octavetes que deien: “ Per solucionar lo dels tramvies, aviseu en Facerias”

Caigué abatut en una emboscada de la benemèrita, franc-tiradors als terrats, un dia de pluja, un trenta d’agost, va ploure plom sobre en Josep Lluís, va caure el món sobre en Facerias, a la confluència de Pi Molist, Urrutia i Verdúm , a un quart d’onze del matí, baixant d’un taxi, la mort. Una placa a terra el recorda, cada trenta d’agost s’hi veuen flors

Recordem un lluitador, un català que va lluitar per la llibertat, fill d’una nació que porta tant temps oprimida que qualsevol lluita per la llibertat i la dignitat la fa seva. I aquest és el perill, que lluites menudes ens fan abandonar la grossa. Fa tant temps que resistim que potser hem oblidat perquè lluitem i ens embranquem en lluites que no són la nostra. Bé, per ser exactes,  totes aquestes lluites, de classe, ideològiques, totes ! són incloses en la nostra lluita principal, la lluita per les nostres Llibertats i Constitucions, perquè en elles se’ns reconeix com a homes lliures, en elles ens definim com a nació sobirana, en elles declarem que no ens sotmetem a dominació estrangera, en elles ens comprometem en el govern de la nació, en elles som co-responsables en la defensa i creació de la Pàtria. En elles estan totes les llibertats , drets i responsabilitats que tant desitgem. I elles ens permetran crear aquesta societat justa que està en el destí de totes les lluites.

Volem la Devolució de les Constitucions de Catalunya.

Visca la Terra!!

Salvador Bonada

Set
10
Dj
10-09-1229 – INICI DE LA CONQUESTA DE MALLORCA
Set 10 tot el dia
  • 10 de setembre 1229 – Inici de la Conquesta de Mallorca per les tropes de Jaume I amb el desembarcament a Santa Ponça11 de setembre 878, Marca Hispànica: Guifré el Pilós fou investit comte de Barcelona, Osona, Girona i Besalú.12 de setembre   1213 – Muret (el Llenguadoc, Occitània): s’hi esdevé la batalla de Muret entre les tropes catalano-occitanes encapçalades per Pere I Mauclerc i els croats francesos comandats per Simó de Montfort.12 de setembre 1229 – Calvià (Mallorca): les tropes catalanes derroten els moros al coll de sa Batalla: és l’inici de la conquesta de l’illa (Conquesta de Mallorca. Batalla de Portopí emmarcada a la Conquesta de Mallorca d’en Jaume I.
Set
11
Dv
11-09 -104 ANYS DE CONCENTRACIONS AL FOSSAR
Set 11 tot el dia

 

910729

el 1913, un grup juvenil nacionalista anomenat “Els Nets dels Almogàvers“, va col·locar una placa a l’indret amb els primers versos de la poesia de Pitarra i van decidir celebrar allí actes en conmemoració del 11 de Setembre creient que la poesia feia referencia a fets verídics i que allí hi havia una gran fosa amb tots els morts d’aquella guerra. La placa es torna a col·locar el 1977; poc després, el 1983, l’Ajuntament de Barcelona pretén remodelar l’indret, entrant en conflicte amb grups nacionalistes que ho consideren “terra sagrada“. Finalment l’any 1989 l’arquitecta Carme Fiol remodela la plaça amb totxana vermella, representant la sang dels soldats morts. Posteriorment s’hi afegeix un peveter amb una flama el 2001.

Set
18
Dv
18-09-1714 Capitulació de Cardona
Set 18 tot el dia

18 de setembre 1714, Catalunya: Una setmana més tard de la desfeta de Barcelona, cau Cardona en arribar la ordre de rendició, esdevenint Cardona el darrer baluard de la Catalunya continental.

Oct
5
Dl
5-10-1022 Abat Oliva i les Constitucions de Pau i Treva
Oct 5 tot el dia

L’Abat Oliba va viure a cavall dels segles X i XI, i era nét de Guifré el Pilós. La seva família ostentava diferents comtats, però ell va renunciar al que li pertocava, i va ingressar al monestir de Ripoll. Va ser escollit abat el 1008 i el 1009 abat de Sant Martí del Canigó. Va convertir els monestirs catalans en importants centres culturals, i va participar activament en la construcció de castells defensius i diferents esglésies i monestirs, entre ells el monestir de Montserrat. Però un dels aspectes més importants de la seva obra, en tant que van contribuir enormement a configurar un món més pacífic i lliure del que hi havia, van ser les assemblees de Pau i Treva. En un moment de màxima puixança del feudalisme, on els pagesos estaven cada cop més oprimits i sotmesos a les lleis arbitràries dels nobles, Oliba promogué la Pau i Treva de Déu. Aquesta Pau i Treva, limitava els dies on eren permeses les lluites bèl.liques, protegia els pagesos i els seus domicilis i oferia les esglésies i sagreres, com a llocs lliures de lluites. Tot això, va contribuir a pacificar Catalunya, i va oferir a la gent un marc de convivència que va permetre al país de prosperar. Amb això, volem recordar que els catalans ja des d’un inici hem estat gent pacificadora, i que hem lluitat per tenir un país lliure, cosa que avui encara continuem fent.

 

=================================================

El 5 d’octubre del 1022 a Sant Pere de Rodes establí –amb el bisbe Berenguer d’Elna– les Constitucions de Pau i Treva, referendades el 16 de maig del 1027 al Prat de Toluges, lloc on, passats 950 anys, el patriota Josep Maria Batista Roca les commemoraria cada any mentre visqué.

Significat:

La Institució de la Pau a fi de sostreure a la violència una determinada categoria de víctimes (clergues no armats, pagesos i llurs cases amb bestiar, conreus i eines, etc.), les quals serien respectades pels combatents

La Institució de la Treva a fi de suprimir la violència (s’entén la violència l’armada) en determinats períodes fixats amb tota precisió (de dijous a dilluns, les pasqües, advent i quaresma i les vigílies i festivitats de més de vint-i-cinc diades de l’any)

Les Constitucions de Pau i Treva foren admeses pel Sínode de Niça el 1041 i pel Concili de Narbona del 1054, i aviat s’imposarien al món d’aleshores com a institució de salvaguarda dels Drets humans.

informació  de Parlament . cat :

Miniatura que representa el rei Alfons I el Cast (1154-1196), presidint una assemblea de pau i treva (Còdex dels Usatges, Arxiu de la Paeria, Lleida.)

Precedents del parlamentarisme català

La institució parlamentària a Catalunya té els seus fonaments en l’edat mitjana. Aquests fonaments foren les assemblees de pau i treva i la Cort comtal. En els seus inicis, la pau de Déuera el dret de refugi de les persones i els béns dins el territori protegit de trenta passes al voltant de l’església anomenatsagrera. La treva era la suspensió de les guerres i dels conflictes violents en uns períodes determinats.

Les assemblees de pau i treva foren promogudes per l’estament eclesiàstic i assumides pel poder sobirà, els comtes de Barcelona, amb l’objecte de fer desaparèixer o, com a mínim, d’assegurar períodes d’interrupció de les contínues rapinyes i guerres entre senyors feudals i d’establir un sistema de garanties i indemnitats per al clergat i la població civil; també prengueren acords de caràcter fiscal. Aquestes disposicions van facilitar l’aparició de viles i mercats i van estimular la vida comercial del país.

La primera assemblea va tenir lloc a Toluges, comtat del Rosselló, el 1027, amb la presència del bisbe Oliba de Vic. Al segle següent no es convocaren gaires assemblees i la major part d’acords de pau i treva es prengueren en la mateixa cort del príncep (comte de Barcelona i rei d’Aragó des del 1137). D’aquesta manera entroncaren l’una institució i l’altra. Moltes disposicions de pau i treva foren codificades en els Usatges de Barcelona, primer text legislatiu català, promulgats pel comte Ramon Berenguer I, i s’incorporaren al dret civil i constitucional català de la baixa edat mitjana i de l’època moderna; algunes han perviscut en el dret civil actual.

La Cort comtal catalana es formà durant el segle XI, com a derivació de la Cúria reial dels francs, a mesura que els comtes de Barcelona es consolidaren com a prínceps sobirans. Era integrada per magnats civils i eclesiàstics, per alts consellers i per jutges. Tenia un caràcter mixt, com a organisme col·laborador en la presa de decisions del sobirà tant en els aspectes legislatius i fiscals com en l’exercici de la potestat judicial.

Podeu trobar més informació als següents enllaços:

Les Assemblees de Pau i Treva per Gener Gonzalvo i Bou, Historiador, Arxiu Històric de Tarragona

LES CONSTITUCIONS DE PAU I TREVA DE CATALUNYA(SEGLES XI-XIII)  —T E X T O S JURÍDICS CATALANS—

 

Des
19
Ds
19 DE DESEMBRE DE 1359 CREACIÓ DE LA GENERALITAT @ Fossar de les Moreres
Des 19 @ 1:00 am – 11:45 pm

 

Cort de Cervera de 1359,

Creació de la Generalitat

Segell de Pere Terç

 

L’any 1359 Castella li feia la guerra a Catalunya. Una altra vegada. Era la Guerra anomenada dels Dos Peres. Aquells anys foren freqüents les Corts, ja que al nostre País, a la nostre Catalunya, les decisions es prenien en Corts. El Rei, Pere Terç, no podia decidir tot sol, i molt menys fer impostos per a finançar la guerra, ho havia de proposar a les Corts i les corts decidien si concedir-ho o no, en funció dels interessos de la Nació, no sols del Rei. En aquest context, davant la petició reial d’una aportació econòmica de guerra molt més important es decidí, a la Cort de Cervera de 1359, crear un organisme per controlar i gestionar la recaptació d’aquesta ingent quantitat de diners. Es varen nomenar quatre diputats per cada un dels tres Braços i quatre consellers dels diputats per Braç. Se li conferiren competències per prendre decisions amb la mateixa validesa de les de les Corts, és a dir, la màxima autoritat de Catalunya. En un context de guerra oberta calen decisions ràpides per fer front als canvis del conflicte. Això ja ho sabien molt bé a la antiga Roma, que en temps de la República, en casos com aquest, nomenaven un Dictador per un període de sis mesos renovables. Catalunya no va voler donar poder absoluts a un sol individuu, ja sigui un rei o un electe. És el nostre tarannà no acceptar dominació de cap mena ni de ningú, molt menys estrangera, però tampoc autòctona. Va néixer la Diputació del General, el seu primer president Berenguer de Cruïlles. La Nació es dotava d’un organisme de recaptació, gestió , control i decisió ràpida davant el perill. No sucumbia a la por i s’encomanava a un salvador, assumia la responsabilitat i el risc de la millor manera que sabia, de manera participativa, responsable i organitzada, a la manera catalana.

Aquesta Diputació del General, encara no amb caràcter permanent ans era un organisme excepcional per una situació excepcional, anà prenent força en els anys següents i es configurà com a govern efectiu de la Nació catalana, ja de manera permanent com a màxima autoritat de la Nació, un organisme de govern representatiu en períodes entre convocatòries de Corts Generals. Al pas dels anys anà prenent força i competències, i foren ja els Trastàmara els que la consolidaren i ha estat la manera de govern participativa i representativa dels catalans, el que ara en diríem democràtica, atenent a tots els condicionant de la representativitat de l’època.

Acta de la Cort General de Catalunya de l'any 1359 celebrada a Cervera (19 de desembre de 1359)

 

La Generalitat va néixer per assumir la gestió dels impostos per la defensa de la Nació Catalana, de Catalunya Tota, davant les agressions del nostre veí de l’altiplà, d’aquest veí que sempre cobeja i desitja el que no és seu i es creu legitimat a imposar la seva voluntat per la força, a sang i foc quant li cal i amb intrigues i mentides sempre. Veiem que rés no canvia, que la història es repeteix i cal recordar-la per aprendre d’ella i poder seguir endavant amb les ensenyances que en ella trobem.

Des d’aleshores les agressions castellanes s’han repetit una rere altre, i s’han repetit perquè no han aconseguit mai el seu objectiu d’anorrear-nos com a poble ni de sotmetre’ns a la seva voluntat. Ha emprat tots els mitjans al seu abast, guerra, repressió, persecució, assassinat, extermini, esborrament de la identitat i de la llengua, mentida i manipulació, traïció de TOTS els acords i pactes, més repressió, més extermini, més persecució, més mentides i manipulacions.

I seguim aquí, i seguirem aquí mentre quedi un sol català que sigui fidel a la Pàtria.Però no, no estem en aquesta situació, estem dempeus com a nació orgullosa i ferms en la decisió d’assolir la nostra llibertat.

Ara, com quant va néixer, la nostra Generalitat ha assumit el repte i s’ha posat al capdavant de la nostra reclamació i la nostra lluita, i com llavors ho està fent de manera pactada i participativa, de manera inclusiva perquè en aquesta lluita no sobra ningú, és una lluita de tots i cadascun de nosaltres. És el moment de deixar de ser catalanistes, sobiranistes, independentistes i qualsevol altre -isme, som Catalans per sobre de tot, som Patriotes, ens estimem Catalunya perquè ella és la nostra llibertat, el nostre dret i la nostra justícia. Perquè nosaltres la fem i en ella hi som tots, volem que esdevingui la Nostra Pàtria. És el nostre dret i el nostre deure lluitar per allò que ens pertany, per allò que som.

La nostra Generalitat com ha entomat el repte, i nosaltres amb ella per no cedir davant els brutals atacs que vindran, davant dels intents de desprestigi de tots i totes les institucions catalanes, davant l’ofec econòmic al que ens voldran sotmetre, davant la ofensiva legal i mediàtica que ja han començat a desfermar contra nosaltres. Saben mol bé que el nostre èxit és la seva fi. Que hauran de canviar per sobreviure i tenen una por ancestral al canvi. No hem de defallir ni escoltar els seus crits ni amenaces, el nostre camí és un, el nostre camí és la llibertat, el nostre camí és la defensa de la Pàtria i d’allò que la fa. Allò que defensaren els que en aquest Fossar van ser enterrats per l’honor de la seva causa. Les Llibertats i Constitucions de Catalunya, que han estat, són i seran la veu i la voluntat de la Nació Catalana.

Demanem al nostre Parlament que faci la Devolució de les Constitucions de Catalunya a la Nació Catalana. Amb elles tornarem a tenir un ESTAT CATALÀ. Amb elles defensarem tot el que ens han volgut robar i encara és nostre: la nostra VOLUNTAT i la nostra LLIBERTAT.

Catalans , Visca Catalunya!

 

 

Des
25
Dv
ANIVERSARI DE LA MORT DEL PRESIDENT MACIÀ
Des 25 @ 12:00 pm – 12:00 pm

macia

“En la seva cambra, resistia a la mort. Hi lluitava. No volia morir. Mancava tanta feina…! No volia morir. Ni ho creia. Va ser més tard, això. Però així que ho va comprendre, va acceptar-la, la mort. Amb naturalitat, amb coratge, com tots els actes de la seva vida” .

Amb aquestes paraules Joan Alavedra, secretari personal de Francesc Macià, va radiar la mort del president en la seva secció “El fet del dia”, de Ràdio Barcelona, el dia de Nadal de 1935 quan just se’n complien dos anys. L’Avi Macià va ser el darrer heroi romàntic de la política catalana. Fins i tot, la seva mort, el 25 de desembre de 1933, ara fa 80 anys, va mostrar un dol social insòlit en una època que vivia frenètica l’arribada de la República.