14 d’abril, REPUBLICA CATALANA

 14-04-1931,

PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA CATALANA PER FRANCESC MACIÀ

macia

Catalans : 

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. 

D’acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat. 

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida. 

Tot aquell, doncs, que pertorbi l’ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria. 

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens recolzem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre. 

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l’emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional. 

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya. 

Barcelona, 14 d’abril de 1931. 

El President 
FRANCESC MACIÀ 

 

http://www.youtube.com/watch?v=v6iEy4D50KA

 TEXT ORIGINAL ABANS QUE EL CANVIESSIN, FET QUE VA FER EXCLAMR MACIÀ QUE HAVIA ESTAT EL DIA MÉS TRIST DE LA SEVA VIDA:

IMG_0776

 

AVUI FA ONZE ANYS QUE UN GRUP DE PATRIOTES CANVIEN LES FLORS DEL FOSSAR, CADA DIUMENGE, COM HOMENATGE ALS CATALANS QUE HAN DONAT LLURS VIDES DEFENSANT ELS DRETS, CONSTITUCIONS I LLIBERTATS DE CATALUNYA

IMG_0778

Deixa-hi una resposta

*

captcha *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada