8-11-1519 FERRAN MONTROY CORTÈS conquesta Mèxic

cortmok2

El vuit de novembre de 1519 un noble i militar castellà, súbdit d’un rei castellà va arribar a les portes de la capital de l’imperi Asteca, i va acabar conquerint aquelles terres per engrandir l’imperi castellà. Aquest és el relat que ens han ensenyat, i que a priori res te a veure amb la nostra història, la de Catalunya i els catalans. No te res a veure si ens el creiem i no el qüestionem.

Així doncs anem a qüestionar-lo i a veure si això s’aguanta. A quin rei servia? Segons pròpies paraules de Cortès a Carles I, el que seria l’emperador Carles d’Àustria ,que era sobirà de la corona catalana, que havia rebut en herència del seu avi Ferran II, rei també català, esdevingut emperador per la mort del seu avi Maximilià mentre estava celebrant Corts Catalanes a Barcelona. Ja tenim per tant un Cortès castellà servint un monarca català que tenia la cort i la residencia a Catalunya. I qui era el rei de Castella? Doncs en aquell moment la reina era Joana I, la boja, filla de Ferran II i mare de Carles I. I com pot ser que si Carles era l’hereu de tots els reialmes i títols del seu avi Ferran, no fos també rei de Castella?

Sembla complicat però és molt fàcil, Ferran II, l’anomenat el catòlic (com altres reis catalans abans que ell) MAI va ser rei de Castella. Ras i curt, la reina era Isabel, i la heretera d’Isabel va ser la seva filla Joana i el feu marit Felip el bell. Si bé Ferran va exercir el domini de Castella, ho va fer com a rei consort, i si bé pot ser cert allò de “tanto monta, monta tanto” que a tots ens sona, era cert a Castella, on manaven tots dos, però MAI ho va ser fora de Castella, on Isabel no podia ni tan sols signar al costat del seu marit.

Carles I no era rei de Castella, i de fet no ho va ser fins a la mort de la seva mare Joana la boja, tot just vuit mesos abans d’abdicar en favor del seu fill Felip II. Bé, va abdicar de tots els seus títols, de tots els seus regnes i territoris, EXCEPTE de Catalunya, no podia sense el consentiment de les Corts i el nou jurament del hereu. Felip no va venir a jurar, i Carles I va seguir sent el sobirà de Catalunya fins la seva mort.

No és d’estranyar que Carles, que fou nomenat emperador a Barcelona, va celebrar capítols del Toisó d’Or a Barcelona, i Corts a Barcelona digues aquestes paraules “ abans prefereixo ser Comte de Barcelona que Emperador de Romans”

Així mateix Carles va rebre el títol de Rei Senyor de les Índies i del mar Oceà directament del seu avi Ferran II de Catalunya, no de la seva mare Joana I de Castella. Perquè els territoris americans pertanyien a Ferran II de Catalunya.

Ja comencem a veure clar que el rei ho era deCatalunya, ara bé, que hi feia un noble castellà, de la baixa noblesa castellana, servint a un rei català? A més no és el mateix rei que tota Castella i la baixa noblesa castellana combatia dos anys després en la anomenada Guerra de les Comunitats o dels Comuneros? Alguna cosa no quadra, i quadra menys quant trobem la filla de l’emperador Asteca casada amb un noble català que acompanyava a Cortès i que va acabar vivint i morint al Pirineu català, on va anar amb part del tresor de Moctezuma que li corresponia com a filla de l’emperador Asteca. I quadre encara menys al saber que Cortès li va reclamar a Carles, de la manera més natural i sense que ningú hi poses cap impediment, el títol de Virrei de les terres conquerides, no li fou concedit, però cap argument en contra que no hi tingués dret. I el més curiós és que el títol de Virrei és un títol català i que només podia ser concedit a un català i a més havia de ser de la família reial catalana. Li va ser Concedit el títol de Marqués de la vall d’Oaxaca, i va prendre posessió de les seves terres, i oh meravella!, va plantar moreres i va començar a produir seda i a comerciar amb ella. No havíem quedat que era un noble castellà, un hidalgo, i no era la seva principal honra, segons ells mateixos deien, la de no haver treballat mai. Que hi feia aquest castellà treballant i comerciant. O Potser no era castellà?. Mirem l’escut del Marquès de la Vall d’Oaxaca, El blasó central son els colors catalans, rodejats de set creus de Jerusalem, també de la Corona catalana, qui sinó un català i d’alt llinatge pot portar aquests colors?

 

Una cosa semblant passa amb el seu cosí, Francisco de Pizarro, també castellà, que servia al mateix rei Castellà, perdò castellà no, ara ja sabem que no era rei de Castella, ho era de Catalunya. Pizarro en els mateixos anys va conquerir l’imperi Inca del Perú, i les seves gestes es lloaven, encara trenta anys després a la cort. Les gestes de Pizarro i els Tretze Barons de la Fama. Curiós que per descriure els fets d’un castellà la cort castellana faci servir la llegenda fundacional de Catalunya, Otger Cataló i els nou barons de la Fama, Curiós si no és que eren els fets d’un català i es recordaven a la Cort Catalana.

Tot això ens porta a pensar, i no ens equivocarem, que la nostra història ens és desconeguda, perquè algú se l’ha apropiada, algú que no sap fer res més que apropiar-se del que no és seu, prendre el que no ha guanyat i viure a cos de rei de l’esforç dels altres.

No podrem recuperar la nostra història fins que siguem estat. Fins que Catalunya sigui estat, fins que tinguem Estat Català.

El Nostre Parlament ha de fer la Devolució de les Constitucions de Catalunya a la Nació Catalana. Hem de recuperar el nostre país, hem de recuperar la nostra història, hem de recuperar el nostre futur, hem de recuperar l’orgull de ser Catalans

 

Salvador Bonada Font

Patriotes per la Devolució

Deixa-hi una resposta

*

captcha *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada